Skip to main content

Shuttershock and Olympus 75-300

Since a couple of months I own the Olympus 75-300 III. And since day one, I wasn't happy with the results I got. 
All the pictures shot at +/- 300 mm where soft and looked like there was motion blur. How's that possible? I tried it at a 1/1000th of a second, but still the motion blur in my pictures. I regret that I ever sold my Pentax with the 55-300 for this awfull lens!
But... Most reviews of this lens are positive. Is my copy of this lens bad?
I then figured out by reading forums that it could be a phenomena called 'shuttershock'. It that case, the shock of the shutter causes enough movement so the image is blurred.
For example:


How to fix this?
My camera has several drive modes, including one called 'anti-shock'. And that does magic.
In that mode The pictures are sharp again. No motion blur is visible! 
The downside of this mode is that the fasted drivemode can't be used.

Test van de Olympus Pen E-PL1 en de Samsung NX10

door Corros

In deze test heb ik een aantal zaken van de Olympus Pen E-PL1 en de Samsung NX10 vergeleken. Daarbij heb ik niet direct op absolute waarden en laboratoriumgegevens vergeleken, maar gewoon puur de zaken waarop de consument let wanneer deze de camera gebruikt. Zaken zoals hoe de camera wordt bedient, hoe de foto er in de automaat uit ziet, snelheid, uiterlijk, het scherm, etc., etc. Om die reden is het goed dus niet te verwachten dat ik ga pixel-peepen en op dat niveau de camera’s vergelijken. Voor het gepixelpeep raad ik aan om te kijken op www.dpreview.com waar beide camera's getest zijn. In deze test zijn beide camera's getest met de kitlens respectievelijk de 14-42 en de 18-55. 


Goed, dat gezegd hebbend ga ik over tot het verslag. Dit testverslag bestaat uit de volgende onderdelen:


1. bediening en ergonomie
2. uitrusting en opties
3. beeldkwaliteit
4. Overig
Per onderdeel zijn er 10 punten te verdelen

5. conclusie


Alle gebruikte foto's zijn in het groot te zien via deze link


1. Bediening en ergonomie

Beide camera’s zijn bedoeld voor de consument. En niet zomaar een consument, maar de consument die gewend is aan een compactcamera, maar net wat meer wil. Daarom is het belangrijk dat er niet eerst een fotografische cursus nodig is om de camera te bedienen en mooie foto’s te maken.

Ten eerste de Olympus. Deze camera heeft het menu meegekregen van de camera’s uit Olympus’ E-system. Dat menu is prima voor een reflex, maar toch wat lastig voor deze doelgroep. Het menu oogt ook erg gedateerd. Maar het zogenaamde Live Guide systeem maakt veel goed (klik hier om het uit te testen). Dit Live Guide systeem is ideaal voor mensen die zonder enige fotografische kennis toch net even wat meer willen dat het standaard kiekje. Je kan gemakkelijk de scherptediepte, kleur, verzadiging, helderheid en beweging instellen. Hoe dit alles bedient wordt kan nog wel iets verbeterd worden, maar het systeem is het beste dat ik tot nu toe heb gezien.

Daarnaast zijn er uiteraard de scene-instellingen zoals die tegenwoordig in zo’n beetje iedere camera aanwezig zijn. Erg handig om snel de juiste instellingen te krijgen. Bovendien worden alle instellingen weergegeven met voorbeeldplaatjes, zodat je snel weet wat je in moet stellen.
De behuizing van de Olympus voelt prima aan. De camera houdt goed vast door de handgreep aan de voorkant. De sluiterknop zit precies op de juiste plek. Wel is het materiaal wat glad, dus opletten met zweethanden. De knoppen zitten allemaal rechts achter. Hierdoor zijn de instellingen snel te doen. De knoppen zijn groot genoeg en gemakkelijk in te drukken en te bedienen. Het scherm is van de Olympus redelijk te noemen. De kleuren zijn goed en het beeld mooi, zolang er maar geen zonlicht bij aan de pas komt. Dan wordt het scherm totaal onleesbaar. Dit is op te lossen door een optionele zoeker op de camera te zetten.


Ten tweede de Samsung. Het menu van de Samsung ziet er een stuk moderner uit dan die van Olympus. Het voordeel is dat het hoofdmenu door iedereen gemakkelijk is te bedienen, ook al is er echt enorm veel in te stellen. Daar zit ook wel weer het probleem. De Samsung helpt je op geen enkele manier te kiezen welke instelling je wil. De camera ligt daarmee dichter tegen de reflexen aan dan de Olympus. Ook de positionering van de knoppen is iets meer zoals bij een relfexcamera. De Samsung heeft ook allerlei scene-instellingen, maar minder de Olympus. Wel zijn er een aantal snel instelbaar via het keuzewiel bovenop de camera.

De behuizing voelt er goed aan. Stevig kunststof met een wat ruwere toplaag voor een goede grip. De positionering van de knoppen is iets meer zoals bij een relfexcamera. Wel zijn ze wat klein. Bovenop zit een zoeker die vanzelf aangaat wanneer je er met je oog heen gaat. Gemakkelijker kan het niet. Het scherm is ook zeker de vermelding waard. Het AMOLED scherm is enorm mooi. De inkijkhoek is zo rond de 170 graden, dus ook van boven je hoofd, of vanaf andere rare hoeken kan je gemakkelijk foto’s maken. Daarnaast blijft het scherm goed afleesbaar bij zonlicht. Wordt het echt te bar, dan is de zoeker de oplossing. Deze geeft een mooi beeld zonder dat er pixels zichtbaar zijn.Conclusie:

Beide camera’s hebben plus en minpunten. Voor de doelgroep die ik heb beschreven is de Olympus net wat beter door de Liveguide.

Punten:
Olympus: 6
Samsung: 4


2. uitrusting en opties

Beide camera’s moeten een pluspunt hebben t.o.v. de compactcamera’s. Beide camera’s zijn behoorlijk uitgerust met opties. Aangezien alle mogelijkheden teveel zijn om te beschrijven, en die ook gemakkelijk terug te vinden zijn op de websites van de fabrikanten zet ik hier vooral de verschillen neer.

De Olympus heeft de volgende zaken die de Samsung moet missen:

Een zoeker die ook omhoog kan worden gezet. (optioneel). Daarnaast een aansluiting voor een microfoon (optioneel). Ook een voordeel is de videoknop op de achterkant. Hierdoor kan de Olympus ook tijdens het filmen nog foto’s maken. Dat is een groot gemis bij de Samsung. De Olympus heeft een betere beeldstabilisator. In de volgende twee foto’s zie je het verschil.

Instellingen:
F5.6 1 seconde iso800

Olympus
Samsung


Daarnaast zijn de digitale filters heel erg leuk. Hiermee kan in de Olympus de foto direct worden bewerkt. Dit geeft vaak erg leuke effecten. Uiteraard kan dat ook in Photoshop, maar de gemiddelde consument heeft helemaal geen zin om foto’s te bewerken.
De zes filters die gebruikt kunnen worden tijdens het fotograferen of filmen


Tijdens het filmen blijkt de microfoon van de Olympus behoorlijk last te hebben van de wind. Daarentegen is er wel een aparte aan te sluiten. Tijdens het filmen blijkt de autofocus van de Olympus redelijk onbruikbaar. Bij Samsung is deze wel goed bruikbaar en instelbaar via een knopje naast de aansluiting van de lens.


De Samsung heeft de volgende zaken die de Olympus moet missen:

De samsung heeft vooral het voordeel met de zoeker en het scherm. Die twee zijn onovertroffen in z’n soort. Een andere leuke functie is de Burst-Modus. Hierbij schiet de camera in 1 seconde 30 foto’s van 1,6MP. 
30 foto's in één seconde!
Ook een voordeel is de gehele snelheid van het toestel. Aanzetten is een kwestie van knopje om en foto’s schieten. Bij de Olympus vergt dat iets meer tijd, mede doordat daarbij de lens nog moet worden uitgeschoven voor gebruik. Bij Samsung is de autofocus tijdens het filmen wel goed bruikbaar en instelbaar via een knopje naast de aansluiting van de lens. Bij Samsung moet de manual Focus worden ingeschakeld op de lens, niet zo handig.

Conclusie:

Beide camera’s zijn goed uitgerust. Gezien de optionele accesoires van de Olympus zou die daarmee in het voordeel zijn, echter zijn die standaard er niet bij, dus reken ik ze niet mee. Daarmee is de Samsung net wat completer en in meer omstandigheden bruikbaar

Punten:
Olympus: 4
Samsung: 6

3. beelkwaliteit

En dan de beeldkwaliteit. Die staat bij veel relfex-gebruikers behoorlijk kritisch bekeken. Gelukkig is die prima in orde bij beide camera’s. De hoeveelheid ruis is bij beide camera's tot zo'n 800iso dik in orde. Ook de kleuren en scherpte zijn in de automatische instellingen prima in orde. Echter heeft de Olympus wel de neiging de foto's teveel kleur mee te geven. Zeker bij weinig licht zijn de kleuren veel te geel/te warm. De Samsung heeft juist de neiging de foto's wat koel te maken. Dit heeft als effect dat velen de kleuren van Olympus meestal mooier zal vinden, al kloppen die van de Samsung beter.

Hier wat foto's om te vergelijken (direct het verschil te zien in beeldstabilisatie).


Olympus

Samsung
De hoeveelheid ruis is bij de Samsung in de meeste gevallen iets minder, echter is de ruisreductie bij de Olympus iets netter. Ook belicht de Olympus iets beter (iets lichter) waardoor er minder ruis in de schaduwen ontstaat. De Samsung legt bij hogere Iso-waarden wel meer details vast.

Bij de volgende foto is goed te zien dat de Olympus een wat rode zweem heeft. Ook zijn de letters in de lens bij de Samsung beter te lezen. De foto is gewoon wat scherper.

Olympus (klik hier voor grotere versie)

Samsung (klik hier voor grotere versie)


Conclusie:

De beeldkwaliteit van beide camera's is vergelijkbaar met een instapreflex. De detaillering is goed en de hogere iso-waarden zijn goed bruikbaar. Om de camera's op dit gebied te vergelijken raad ik aan op www.dpreview.com te kijken. De Samsung wint het hier omdat de witbalans beter klopt en de foto's net wat meer gedetailleerd zijn.

Punten:
Olympus: 4
Samsung: 6

4. Overig

Hier de overige zaken die ik het vermelden waard vind, maar nog niet vermeld heb. Beide camera's hebben zo hun handigheden, maar zeker ook onhandigheden. Daarom nog een kort lijstje met punten van beide camera's:


voordelen Olympus:
 • Kleinste, zeker in combinatie met lenzen.
 • erg goede videokwaliteit

voordelen Samsung:
 • Geheugenkaart gemakkelijk verwijderbaar
 • kleinere scherptediepte voor meer fotografische effecten.
 • Autofocus hulplicht voor autofocus bij weinig licht.
 • De autofocus is veel sneller. Vergelijkbaar met instap reflex.
 • Autofocuspunt is bijna onbeperkt instelbaar. Bijna het hele beeld is bruikbaar om als punt te kiezen en daarnaast is ook nog het formaat van het meetveld instelbaar.

nadelen Olympus:
 • onbruikbare continue-af
 • Veel foto’s zijn niet scherp omdat de camera ook foto’s maakt wanneer die nog niet is scherpgesteld. Dat zou instelbaar moeten zijn. (dit bleek een instelling te zijn die niet goed stond)
 • geen zonnekap
 • de snapshot tijdens het filmen onderbreekt het filmen voor meerdere seconden.
 • neiging om snel een erg hoge iso-waarde te kiezen ipv een wat langere sluitertijd.
 • microfoon erg gevoelig voor wind.

Nadelen Samsung
 • auto-iso is maximaal iso 800
 • veel ruis in video
 • geen microfoon aansluiting.
 • ruisreductie is rommelig.
 • De manual Focus worden ingeschakeld op de lens, niet zo handig.

Conclusie:

De minpunten van de Olympus vind ik iets kwalijker dan die van de Samsung. Een ander zal dit omgedraaid zien, maar vooral de mindere autofocus en de af en toe onnavolgbare automaat wegen voor mij zwaar.


Punten:
Olympus: 4
Samsung: 6

5. Conclusie

Beide camera's zijn een goede keus om aan te schaffen. Ze leveren een hoge beeldkwaliteit in een compacte behuizing. De bediening is over het algemeen gemakkelijk. Beide camera's hebben zo hun gebreken maar dat geld voor iedere camera. Zoals maar weer blijkt zijn de verschillen tussen de merken erg klein en is het een kwestie van uitzoeken welke eisen je stelt aan je camera. Een verkeerde keus kan je bijna niet meer maken.

Punten:
Olympus: 18
Samsung: 22
De winaar: De Samsung NX10Uiteraard zijn er vele zaken niet meegetest en zijn er vele zaken nog aan te kaarten. Zo is op dit moment het Micro-Four-Thirth systeem van Olympus uitgebreider dan het NX systeem van Samsung. Echter komt Samsung komend jaar met 13 lenzen, zodat het een compleet systeem zal worden.


Alle gebruikte foto's zijn in het groot te zien via deze link


Nog een vergelijking tussen deze beide camera's:


vergelijking NX10 en E-PL1
Youtube video test

Popular posts from this blog

DXO Optics Pro vs. Corel Aftershot Pro

After using Aftershot Pro for a couple of days, I made this comparison to DXO Optics Pro 7. The difference is really clear. The colors in DXO (on the left) are much more realistic than the colors in Aftershot Pro (on the right).The settings where with the default settings with some tweaking for the contrast, exposure and noise reduction. (WB, saturation etc where left to default settings).
In the first picture, I could get the colors and contrast right with Aftershot Pro, with DXO I had to tweak the contrast, but after all, the picture is really nice and natural.


In this picture, at first view, I really like the version from Aftershot Pro. But this picture isn't real. The saturation of the picture is to much and the contrast unreal. The DXO version is a little bit foggy, but more like reality. With some tweaking of the curves, the DXO version will pop a little bit more.

This one shows the biggest difference. Removing chromatic aberrations. With DXO it was very simple, even if the…

Adobe Lightroom 4 vs. DXO Optics Pro 7

One day ago, Adobe released Lightroom 4.0. Two months ago, DXO released DXO Optics Pro 7. These two updates changed a lot in both software. How do they compare?
I'm using DXO Optics Pro for quite a while. I really like the simplicity and results. For landscape and nature photography the build in HDR tools are great. The possibilities to gain details from highlights is unsurpassed. The lack of speed of version 6 has been fixed in version 7. 
Is DXO still my favorite, or does Lightroom beat it? That question will I answer on the end. First of all I will compare them.
Features
workflowLightroom is still the best workflow tool on the marketWorkflow is not the best in DXO. You need a tool like Picassa to do the file managementwinner: Lightroom, DXO doens't have real workflow toolsimage qualityLightroom gets very much detail from images, the lens correction is okay, but not very good,DXO get's a little less details from my images, but the lens correction tools are the best ever se…

Lightroom vs. DXO. vs. Photodirector

A little comparison of three RAW-converters. This comparison is not about how the program themselves works, but about the result of how one RAW-file is processed.

The version of the software I used:

DXO Optics Pro: 6.5
Adobe Lightroom: 3
Cyberlink Photodirector: 2011
For this test I used a photo of a little owl posted before on this weblog. The picture was a little underexposed and with a cheap lens (Tamron AF 70-300mm Di F/4.0-5.6 Macro 1:2). So there's work to do for the RAWconverter.